Ons assortiment Faunavoorzieningen is tot stand gekomen door een samenwerking tussen een ecologisch ontwerpbureau en Timberlab. Hierdoor kunnen we functionaliteit én design combineren. Zo zijn onze faunavoorzieningen erg goed toe te passen op de volgende gebieden:
- Tuinen
- Parken
- Natuurgebieden
- Parkeerplaatsen
- Langs wegen
- Campings
De vele mogelijkheden van faunavoorzieningen
De Wet Natuurbescherming verplicht het nemen van mitigerende of compenserende maatregelen om negatieve effecten op de aanwezige fauna zo beperkt mogelijk te houden. Mitigatie betekent het verzachten van negatieve effecten.
De sloop van gebouwen met een verblijfplaats van de rugstreeppad valt bijvoorbeeld onder deze negatieve effecten. Een ander voorbeeld is het uit noodzaak kappen van een boom met een verblijfplaats van vleermuizen.
Om deze negatieve effecten zo beperkt mogelijk te houden, moeten er mitigerende maatregelen worden getroffen. Voorbeelden van deze maatregelen zijn; het wegvangen van beschermde soorten, het bieden van vervangende verblijfplaatsen of het aanleggen van amfibieëntunnels.
Faunavoorzieningen zijn maatwerk
Bij het ontwikkelen van onze faunavoorzieningen werken we nauw samen met onze partner Faunus Nature Creations. Dit ecologisch ontwerpbureau ondersteunt ons met ecologische kennis waardoor de producten op functioneel gebied optimaal presteren. Zie de website van Faunus Nature Creations voor meer informatie.
Heeft u een idee voor de ontwikkeling van een faunavoorziening? Wij denken graag met u mee. Bekijk onze specials om een goed beeld te krijgen van onze oneindige mogelijkheden!
Vleermuisvriendelijke verlichting
Uit onderzoek en ervaring is gebleken dat vleermuizen op hun vliegroutes en in hun verblijfplaatsen gestoord kunnen worden door kunstmatige lichtbronnen. Vooral lichtbronnen met een hoog gehalte aan ultraviolet en blauwe licht worden door een vleermuis extra sterk waargenomen. Hierdoor kunnen ze op verschillende manieren worden verstoord.
Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat vleermuizen minder gevoelig zijn voor amberkleurig licht waarbij de golflengte tussen de 580 en 600nm is. Hierdoor worden de vleermuizen minder gehinderd in hun gedrag. Voor de Timberlab buitenverlichting hebben wij een amberkleurige ledmodule ontwikkeld. Hierdoor houden wij met onze buitenverlichting ook rekening met de aanwezige fauna.
Houtsoorten beschikbaar voor faunavoorzieningen
Onze faunavoorzieningen zijn momenteel verkrijgbaar in fijn bezaagd eiken, lariks en rustiek kastanje. Al onze houtsoorten zijn duurzaam en gaan – afhankelijk van soort – 10 tot 25 jaar mee. Lariks wordt veel toegepast in onze Timberlab producten. Lariks heeft een lichte geelbruine kleur, is duurzaam, watervast en sterk. Deze Europese naaldhoutsoort wordt steeds meer gewaardeerd door architecten vanwege de duurzaamheidsklasse en de fijne verwerking. Ons larikshout komt van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Daarnaast wordt het hout door ons behandeld met een teerachtig product op plaatsen waar lucht/bodem-contact is. Zo zijn onze producten van topkwaliteit!
Meer informatie over onze houtsoorten?
Als je wat meer wilt weten over de verschillende voordelen die onze houtsoorten met zich meebrengen, bekijk dan onze houtsoorten voor meer informatie.