Over ons hout

We werken op dit moment met verschillende houtsoorten. Onder andere kastanje, lariks, eiken en accoya. Onze kastanje producten zijn altijd ruw, ongeschaafd. Andere houtsoorten zijn fijnbezaagd, desgewenst geschaafd en door ons verder bewerkt.

Lariks / Douglas

Herkomst: Nederland en Duitsland

Lariks- en douglashout zijn bijzonder duurzaam door de grote hoeveelheid hars die van nature aanwezig zijn. Deze Europese naaldhoutsoorten worden steeds meer gewaardeerd door architecten vanwege de duurzaamheid (klasse III), de fijne verwerking en beschikbaarheid. Wij bieden onze lariks/douglas producten enkel aan in combinatie met een voetsteun om de beoogde levensduur te behalen.

Lariks/Douglas is zeer geschikt als constructiehout. In het bijzonder voor terrasoverkappingen, schuttingen en vlonders of tuinmeubelen.

Kastanje

Herkomst: Frankrijk en Engeland

Kastanjehout is mooi robuust materiaal. Het hout is namelijk van nature zeer duurzaam en valt in duurzaamheidsklasse I-II. Het is uitstekend timmerhout: lijkt qua structuur op eikenhout. Kastanjehout heeft een hoge duurzaamheid doordat er veel looizuur in het (kern)hout zit. Het hout van de tamme kastanje is fijn vezelig en zeer goed bestand tegen vocht. Het is houdbaarder dan eikenhout en daarom zeer geschikt voor het vervaardigen van hekken, tuinmeubilair, bruggen en voor steunpalen voor hekwerken langs de kust.

De tamme kastanje (Castanea Sativa) is lid van de beukenfamilie, ook wel napjesdragers genoemd. Het is een boomsoort die redelijk snel groeit en toch hard hout oplevert. In sommige delen van Zuid-Europa bestaat de ‘hakhoutcultuur’ al meer dan tweeduizend jaar. Uit deze gebieden wordt door de omlooptijd van het hakhout (15-20 jaar) steeds maar een beperkt gebied gekapt, zodat een gevarieerde biotoop in stand wordt gehouden.

Eiken

Herkomst: Frankrijk

Ons eikenhout is afkomstig uit Frankrijk en valt met haar duurzaamheidsklasse II onder de noemer Europees hardhout. Eiken is sterk en hard en toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Onder water moet het wel goed beschermd en geconserveerd worden (paalwerk en jachtbouw). Eiken is vrijwel overal toe te passen, denk aan constructiehout, op scheepswerven, bij bruggenbouw en waterwerken en als verlichtingsarmatuur. Eiken heeft net als tamme kastanje, een hoog natuurlijk looizuurgehalte. Metalen die in contact komen met eiken kunnen daardoor snel corroderen.

Eikenhout heeft een heel eigen karakter met een mooie ‘vlamtekening’. Het kan onbehandeld gebruikt worden en blootgesteld aan de elementen zal het in de loop der jaren op heel natuurlijke wijze licht vergrijzen. Eikenhout wordt standaard vers, fijn bezaagd en doorgaans ook geschaafd geleverd voor onze toepassingen in de verlichtingsproducten.

Accoya

Herkomst: Nederland

Een zeer interessante houtsoort, als duurzaamheid bovenaan je lijst staat. Accoya hout valt in duurzaamheidklasse I en is het duurzaamste hout ter wereld.  Het blijft bovengronds 50 jaar en in grond- watercontact 25 jaar of langer in topconditie. Accoya is door en door gemodificeerd, verduurzaamd via een natuurlijke verzuringsmethode. Dat betekent dat als je accoya hout zaagt of profileert er nooit houtoppervlakten bloot komen te liggen die niet verduurzaamd zijn. Deze modificatie heeft twee belangrijke voordelen: je kunt gegarandeerd vertrouwen op de duurzaamheid op een wijze die voorheen niet mogelijk was. En het hout is gegarandeerd van constante kwaliteit volgens vastgestelde normen. Meer informatie over accoya.

 

Duurzaamheid van ons hout

klasse mate van duurzaamheid indicatie levensduur in jaren
1 zeer duurzaam > 25 Accoya
1-2 duurzaam tot zeer duurzaam 15-25 Kastanje
2 duurzaam 15-25 Eiken
3 matig duurzaam 10-15 Lariks/Douglas
4 weinig duurzaam 5-10
5 niet duurzaam < 5